Min kokbok
 
Forumindex
 
Share to Facebook Share to Twitter More...
     
 
Mobil receptsajt Koktider Grilltider
 
     
Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller ett ställe att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Skapa egen matblogg/mathemsida gratis och enkelt
Besök Lyckas med mat - Köksredskap och vintillbehör
 

 MatlexikonMatlexikon  Omvandla olika måttOmvandlare  Min kokbokMin kokbok  Bli medlemBli medlem    English  Vanliga frågorVanliga frågor
 ProfilProfil  NyhetsbrevNyhetsbrev  Logga inLogga in  SökSenaste inläggen  ChattaChatt  XML  Kakrecept  Saftmaja
Bondbönsvälling

 
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget  Första sidan  ->   Forumindex -> Frukost
Tipsa en kompis om detta recept
Lägg till i min kokbok
Visa föregående ämne :: Visa nästa ämne  
Författare Meddelande
brittmarie
Guld medlem
Guld medlem


Blev medlem: 03 April 2005
Inlägg: 264
Från: Uppsala

InläggSkrivet: Fre Jul 29, 2005 6:11 pm    Rubrik: Bondbönsvälling Citera

Finns det någon som har ett recept på bondbönsvälling så tar jag tacksamt emot det.
_________________
Börja dagen med ett leende, så har du det överstökat.
"WC Fields"
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande
oldwolfie
Admin
Admin


Blev medlem: 20 Januari 2005
Inlägg: 316
Från: södermalm

InläggSkrivet: Lör Jul 30, 2005 12:21 pm    Rubrik: bondbönsvälling recept Citera

hitt<ade detta på
http://www.ur.se/stockholm/mat.html
Recept 1920-1929



--------------------------------------------------------------------------------

Ärtvälling

4 dl vatten
1 tsk salt några korn socker
½ l färska gröna åkerärter små
nygallrade morötter i slantar
ca 100g 7 dl mjölk 3 msk vetemjöl + 1 dl mjölk

Koka upp vatten med salt och lite socker. Lägg i åkerärterna och koka dem i 5 minuter. Har man tillgång till nyskördade morötter, kan de kokas i slantar tillsammans med ärterna. Slå på mjölken och låt vällingen stå och dra 15 minuter vid sidan av plattan. Rör ihop vetemjölet med 1 dl mjölk till en redning. Koka upp vällingen och slå i redningen under omrörning. Låt koka 3-5 minuter.

Ur boken Uppländsk undfägnad från Upplandsmuseet.

Ärtvälling och bondbönsvälling var vanliga maträtter under eftersommaren. Andra årstider var man hänvisad till torkade ärter och bönor. Konserveringstekniken gjorde det möjligt att äta kokta färska ärter mitt i vintern
_________________
lev som om varje dag vore den sista för det kan den vara
Till överst på sidan
Visa användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa tidigare inlägg:   
Skapa nytt inlägg   Svara på inlägget
Alla tider är GMT + 1 timme (svensk vintertid)
Sida 1 av 1  Forumindex -> Frukost
Tipsa en kompis om detta recept

Lägg till i min kokbok

Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Snapsvisor och nubbevisor till kräftskivan! -> 
Add to Google