|
|
Gorgonzolafylld fläskfilé med äpple
För fyra hungriga:
2 små fläskfiléer, på ca 500 g styck
200 g gorgonzola
1 dl hackade valnötter
salt och svartpeppar
4 Granny Smith äpplen, urkärnade och klyftade i ungefär 8 klyftor per äpple
1 dl balsamvinäger
1 dl äppelcidervinäger
2 dl torrt vitt vin
1 tsk kryddpeppar
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
1 msk smör
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa filéerna, och skär ett längsgående djupt snitt i varje. Du får inte skära igenom, var försiktig! Vik upp dem, så att du har en ganska platt, utvikt filé. Salta och peppra.
Blanda gorgonzola med valnötter. Bred på fyllningen på filéerna, vik ihop och fäst med ett par tandpetare. Bryn filéerna runt om i en het stekpanna, och lägg på ett grillgaller. Stek i ugnen i ca 20 minuter. Under tiden gör du såsen. Stek äppelskivorna tills de har lite färg, men inte så att de blir mosiga. Ta åt sidan. I samma panna, häll i vinägrarna och vinet. Låt småkoka och reducera. Blanda i kryddorna och ev. en gnutta socker. Tillsätt smöret på slutet, för att få en blank sås.
Servera med filéerna i skivor (fyllningen rinner ut något, men det är ingen katastrof), äpplena och så såsen. Ugnsstekt potatis är gott till, eller ett gott ris.
|
|