Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Bondbönsvälling | Recept | Övriga recept | Frukost
Bondbönvälling
Hej någon som undrade efter bondbönvälling. Hör av dej till min mail så kan jag beskriva hur jag gör. Hälsn. Maja
/// Maja
bondbönsvälling recept
Ärtvälling
4 dl vatten
1 tsk salt några korn socker
½ l färska gröna åkerärter små
nygallrade morötter i slantar
ca 100g 7 dl mjölk 3 msk vetemjöl + 1 dl mjölk
Koka upp vatten med salt och lite socker. Lägg i åkerärterna och koka dem i 5 minuter. Har man tillgång till nyskördade morötter, kan de kokas i slantar tillsammans med ärterna. Slå på mjölken och låt vällingen stå och dra 15 minuter vid sidan av plattan. Rör ihop vetemjölet med 1 dl mjölk till en redning. Koka upp vällingen och slå i redningen under omrörning. Låt koka 3-5 minuter.
Ur boken Uppländsk undfägnad från Upplandsmuseet.
Ärtvälling och bondbönsvälling var vanliga maträtter under eftersommaren. Andra årstider var man hänvisad till torkade ärter och bönor. Konserveringstekniken gjorde det möjligt att äta kokta färska ärter mitt i vintern