|
|
Mat/Niklas Honungsmarinerade kyckling i ugn m rotfrukter mm
Mat/Niklas Honungsmarinerade kyckling i ugn med rotfrukter och färsk spenat (4 port)
1 st kyckling
1 st citron
en bit snöre för att binda ihop kycklingen
Marinaden
1/2 dl soja
1/2 dl honung
2 tsk ingefära, torkad och mald
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja
Rotfrukterna/rotsakerna
1 st rotselleri, palsternacka eller annan valfri rotsak
4 st potatis
2 st morötter
2 st schalottenlökar
1 påse(ar) färsk bladspenat
1 msk olivolja
lite torkad rosmarin och timjan
salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda till marinaden. Bind ihop kycklingen. Skala citronen, skär loss en liten bit för att gnida in kycklingen med och tryck därefter in resten av citronen i kycklingen och pensla med marinaden. Skala rotfrukterna, dela dem i lagom stora skivor eller klyftor och lägg dem på en plåt. Strö över örtkryddorna. Ställ in kycklingen på ett galler. Lägg in en bit aluminiumfolie i ugnens botten för att samla upp vätskan. Efter en halvtimme är det dags att ställa in plåten med rotfrukterna längst ner i ugnen. Låt såväl kycklingen som rotfrukterna baka i ugnen i drygt en timma (rotfrukterna tar något kortare tid). Pensla kycklingen med marinaden under tiden. Ta ut rotfrukterna när de är klara, häll över på ett fat och vänd ner bladspenaten i rotfrukterna.
Låt er väl smaka!
|
|