Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
100 g (ca 1 ½ dl) sötmandel
400 g smör eller 4 dl flytande margarin
3 dl mjölk
4 ägg
6 dl socker
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm bittermandelarom eller 6 bittermandlar
Glasyr:
300 g (ca 5 dl) florsocker
4 msk vatten eller pressad apelsin
Smörj och bröa långpannan. Mal mandeln. Smält smöret och häll i mjölken (om du använder flytande margarin, värm enbart mjölken lite grann och blanda den sedan med margarinet). Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner mjölk och fett. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och häll blandningen i smeten. Tillsätt den malda sötmandeln och bittermandelaromen eller bittermandlarna (finrivna). Blanda tills smeten blir slät. Häll den i långpannan och grädda i 175° i ungefär 30 min. Låt kakan svalna. Blanda florsocker och vatten eller pressad apelsin till en slät smet. Bred den över kakan. Skär kakan i rutor när glasyren har stelnat.