Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
2 liter mjölk
3 kkp. mannagryn
1 kkp vetemjöl
1 kkp socker (byt ut en del och sätt till vaniljsocker)
3 tsk salt
5 ägg
kardemumma
Koka upp lite ca 1 dl vatten med lite smör. Häll i mjölken och koka upp den. Rör ner mannagrynen och stäng av plattan. Rör tills mannagrynen har svällt. Rör sedan ned resten av ingredinenserna. Allra sist äggen och kardemumman. Om smeten blir lite för tjock så späd ut den med lite mera mjölk.
Bred ut smeten i en långpanna och grädda i 200 grader i ca 50 min.
Serveras med grädde o sylt
Detta är en variant, på Åland så har säkert varje husmor sitt eget recept.
En del har ris eller polentagryn istället för mannagryn. Jag förerdrar mannagryn. Men smaken är som baken ............delad.