Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
3,75 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 vaniljstänger
8 äggulor
70 g strösocker
1 tsk kakao
100 g god mörk choklad, bruten i bitar
strösocker att bränna
Klyv vaniljstängerna och skrapa fram fröna. Hacka stängerna. Låt frön och stänger sjuda i mjölken och vispgrädden i 5 min. Lägg äggulorna i en skål (som sen ska kunna rymmas i kastrullen) och vispa dem pösiga med sockret och kakaon. Häll vaniljgrädden långsamt i smeten under omröring. Värm ugnen till 150 grader. Häll 3 cm vatten i den tomma kastrullen, låt det sjuda upp och sätt ner skålen med krämen. Låt krämen sjuda långsamt under omröring i 5 min. Sila bort vaniljstångsbitarna. Ställ fyra ugnsfasta portionsformar i en långpanna och fördela chokladbitarna i dem. Häll smeten i formarna. Fyll långpannan med vatten upp till halva formarna. Grädda i ugnen 30-45 min. Krämen ska vara "gungig" mitt i. Låt svalna, strö socker över och bränn av med en liten blåslampa eller under ugnsgrillen (passa noga!).