|
Vörtbröd | Recept | Julmat | Bröd
Tack matmamman.
Ska testa ditt recept när det blir dags för julbak.
Tack än en gång
Tack matmamman. Båda låter toppen. Men med hasselnötter i låter det extra juligt.
vörtbröd
Hej igen Sofie!
Jag har grävt djupare bland mina recept och hittat ett recept på vörtbröd, som inte behöver jäsa. Här kommer det, hälsar Matmamman.
Långängens hastvörtbröd 1 sats
5 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl färdiga vörtkryddor
5 dl grovt rågmjöl
2 dl rågkross
1/2 dl russin
1/2 dl hasselnötter
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och rör till dess att det är en tjock smet. Smöra och bröa en avlång form, cirka 2 1/2 liter, och klicka över smeten i formen. Grädda i 175 grader i 55–60 minuter.
Någon som har ett recept på vörtbröd som inte behöver jäsa innan det gräddas?
Efterlysning på vörtbrödsrecept
Hej!
Här kommer ett recept på vörtbröd, jag har fler, men här är ett till att börja med, hälsar matmamman.
Vörtbröd Johans 3 stycken
5 dl vatten
40 gram jäst
150 gram vört, finns i livsmedelsaffärer
250 gram siktmjöl
250 gram vetemjöl
50 gram smör
125 gram mörk brun sirap
400 gram vetemjöl
300 gram siktmjöl
5 gram pomerans
5 gram nejlikor
5 gram kardemumma
5 gram kanel
3 gram ingefära
20 gram salt
Blanda vatten, jäst, vört och den första mängden siktmjöl och vetemjöl i 5 minuter. Låt jäsa i 60 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda i cirka 8 minuter. Låt vila i 40 minuter. Dela degen i 3 bitar, rundriv och rulla ut dem avlånga. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt in brödet i 250 grader och spreja ugnens botten med vatten. Sänk värmen till 220 grader och låt stå i cirka 30 minuter. Ta ut och pensla limporna med smör. Passar utmärkt till julskinka och senapen.
|
|