|
slånbärsaft eller likör | Recept | Drickbart, alkoholfritt | Saft recept slånbärssaft o. likörska göra ett försök med slånbärslikören.tack för receptet ! /// inga
Att plocka slånbär.
Det påstås ibland att det går lika bra att plocka slånbär innan de blivit frostnupna på busken och sedan lägga dem i frysen. Detta är inte sant. Orsaken till att de inste skall plockas förrän de blivit frostnupna är att de skall mogna på busken så länge som möjligt för att få den fulla smaken och sötman, Just det, de har faktiskt en hel del egen sötma om mde får mogna i fred. Särskilt en så varm höst som i år (samma gällde för två år sedan) då behöver man knappt tillsätta något socker för att göra likören. Prova själv nästa säsong och märk skillnaden. Det är ungefär samma skillnad som att köpa färsk mango eller liknande frukt i tropikerna som att köpa de omogna frukterna som transporterats till Sverige och 'eftermognat' under transporten. Man tror inte att det är samma frukt. jag har gjort slånbärssirap nuhttps://www.receptbankenskokbok.se/viewtopic.php?p=2347#2347jag kan rekommendera alla att göra den den är supergod jösses osså ska den bli bättre om man lagrar den några månader vetesjutton bara hur jag ska kunna hålla fingrarna borta det var denna jag gjort namnam tack matmamman för det receptet hädanefter får de bli det slånbären går till Hur stor sats du vill göra bestämmer du själv. Räkna med att det går åt lika mycket rödvin som bär i dl räknat, vilket ger drygt lika mycket färdig sirap. frostnupna slånbär enkelt rödvin farinsocker Lägg bären i en glasburk med tättslutande lock, häll på så mycket rödvin att det gott och väl täcker. Låt stå i rumstemperatur någon vecka, skaka om lätt då och då. Sila ifrån vätskan, mät upp den och häll den i en kastrull. Tillsätt lika mycket farinsocker som den uppmätta vätskan och låt det smälta under svag uppvärmning. Fyll på flaska. Sirapen vinner på att lagras några månader. Den står sig i åratal. En smakupplevelse på vuxenglassen, pannkakan och i drinkar. Sirapen sägs vara stärkande och påskynda tillfrisknandet efter sjukdom om man tar ett litet glas om kvällen. Den som sällan är sjuk kommer nog att unna sig ett glas ändå, förföriskt god som den är.
idag har jag gjort slånbärsaft
o den blev gooood nu växer de så himelskt mycke slånbär där ute så jag ska ut o plocka idag dom e nupna två gånger av frosten o den här gången ska de bli sirap längtar redan efter glass o slånbärssirap
tack tack för recepten
tror jag gör lite sirap och lite saft o lite likör hihi de ser ju så himla gott ut me de där recepten tack igen ska bara till systemet o handla brännvin :lol: Recept på SlånbärslikörSlånbärslikör0,5 liter slånbär 0,75 liter sprit 3 dl strösocker 3 dl druvsocker Slånbären kan gärna plockas så sent på hösten att de blivit frostnupna, vilket anses frigöra mer smakämnen, annars kan man själv frysa dem. Torkade slånbär får en mycket kraftig smak. Slånbärslikör är en klassisk delikatesslikör. Den får en utsökt naturlig rubinröd färg och har en säregen,fyllig arom som får den mest kräsne att lovprisa slånbärslikören. /// Marie slånbärsreceptJag har letat i mina gömmor på datan och har hittat några slånbärsrecept, inte bara på saft och likör som du letade efter utan även, slånbärsgin och slånbärssirap. Här kommer dom, hoppas du hittar något som passar, hälsar matmamman.Slånbärssaft Vi 1 sats 2 liter frostnupna slånbär 5 dl vatten 3-4 dl strösocker Koka vatten och bär några minuter eller tills skalen börjar spricka. Ställ grytan svalt några timmar, helst över natten. Sila bort bären. Koka upp bärsaft och socker, börja med den mindre mängden och smaka av. Skumma av om det behövs och fyll på flaskor. Förvara svalt. Slånbärssaft 1 sats 2 liter frostbitna slånbär 5 dl vatten 7 dl socker/liter saft 1 krm natriumbensoat/liter saft Rensa. skölj bären och lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll över. Täck bunken och låt stå till nästa dag. Häll av saften, koka upp den och häll den över bären. Upprepa proceduren tre gånger med ett dygns mellanrum. Sila och mät saften, häll i kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Rör ut natriumbensoat i lite av saften. Rör ner blandningen i kastrullen. Häll upp saften på varma flaskor och tillslut. Slånbärssaft Monikas 1 sats Lite pyssel är det med den här saften, men ack vilken saft det blir, finns det godare? Saft med typisk vuxensmak, säger en av mina bekanta. 2 liter frostnupna slånbär 5 dl vatten 6 dl socker/liter avrunnen saft 1 krm natriumbensoat/liter avrunnen saft De rensade och sköljda bären läggs i en bunke. Koka upp vattnet och häll över bären. Täck bunken, låt stå 1 dygn. Häll av saften i en gryta, koka upp den och häll den över bären igen. Täck bunken, låt stå 1 dygn. Upprepa proceduren ytterligare två gånger. Se till att saften täcker bären hela tiden, annars tillsätts mer kokande vatten. Sila av saften, mät den och häll den i en gryta, koka upp. Tillsätt sockret och koka upp på nytt. Tillsätt natriumbensoat och häll upp saften på varma flaskor. Förslut. Slånbärsgin 1 sats Slånbär och sprit är en gudabenådad kombination. Klassisk slånbärslikör är mycket förnämlig. Slånbärsgin är rivigare och tuffare. Mandelessens eller koncentrat finns på Stockholms Eter- och Essensfabrik, på vissa kryddbodar och i välsorterade matbutiker. Men essensen kan också uteslutas. 1 liter slånbär 8 dl strösocker 75 cl gin 4-6 droppar mandelessens Pricka slånbären med en nål. Fyll en stor burk eller en kruka med bären, strö över sockret och slå på spriten. Sätt på ett lock som sitter ordentligt. Låt stå i 2 veckor. Skaka om då och då. Efter de 2 veckorna tillsätter man några droppar mandelessens. Låt stå i ytterligare 8 veckor. Skaka om då och då. Sila av i dubbla kaffefilter på flaskor som buteljeras. Drycken kan drickas direkt, men mår bara bra av att stå och lagras i några veckor. Slånbärslikör Vi 1 sats Har du inte slånbär går tranbär, rönnbär eller havtorn lika bra. De spritindränkta bären som blir över kan, efter ha blandats med mer socker, användas till glass eller ätas med grädde. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. 5 dl frostnupna slånbär, tranbär, rönnbär eller havtorn 37 cl renat eller vodka 3-4 dl florsocker Fyll en vidhalsad flaska med bär och socker, börja gärna med den mindre mängden. Fyll på med sprit så att vätskan står över bär och socker. Efter några månader silas spriten av och hälls på flaska. Slånbärslikör 7 dl Det finns flera sätt att göra slånbärslikör. Det här receptet utnyttjar både bärsaften och brännvinet fullt ut, inget går till spillo. Brännvin är ju som bekant inte helt gratis. Likören blir sanslöst god, räkna med en strykande åtgång! 1 liter frostnupna slånbär 5 dl vodka eller brännvin 4-5 dl socker Lägg bären i en glasburk, häll på spriten, den skall täcka bären helt. Sätt på lock, låt stå 2 månader. Sila av spriten, mät den och häll den på flaska, ställ undan. Lägg tillbaka bären i glasburken och tillsätt socker, 2-2 1/2 dl/dl uppmätt sprit. Sätt på lock, skaka burken då och då. När bären skrumpnat helt silas sockerlösningen och blandas med spriten. Lagra likören minst ett par månader, helst längre, innan den avnjutes. Slånbärssirap 1 sats Hur stor sats du vill göra bestämmer du själv. Räkna med att det går åt lika mycket rödvin som bär i dl räknat, vilket ger drygt lika mycket färdig sirap. frostnupna slånbär enkelt rödvin farinsocker Lägg bären i en glasburk med tättslutande lock, häll på så mycket rödvin att det gott och väl täcker. Låt stå i rumstemperatur någon vecka, skaka om lätt då och då. Sila ifrån vätskan, mät upp den och häll den i en kastrull. Tillsätt lika mycket farinsocker som den uppmätta vätskan och låt det smälta under svag uppvärmning. Fyll på flaska. Sirapen vinner på att lagras några månader. Den står sig i åratal. En smakupplevelse på vuxenglassen, pannkakan och i drinkar. Sirapen sägs vara stärkande och påskynda tillfrisknandet efter sjukdom om man tar ett litet glas om kvällen. Den som sällan är sjuk kommer nog att unna sig ett glas ändå, förföriskt god som den är. Slånbärssirap 4 portioner 2 dl färska eller tinade frysta frostbitna slånbär 2 dl ljus sirap 1 dl vatten Till servering: vaniljglass, jordgubbsglass eller hallonglass Rensa slånbären och skölj dem. Lägg ner dem i en kastrull. Häll på sirap och vatten. Låt koka upp långsamt och sjud utan lock i cirka 20 minuter eller tills blandningen återfått sirapskonsistens. Sila bort bären och servera såsen till vaniljglass, jordgubbsglass eller hallonglass. /// från matmamman |