|
|
OSTFYLLDA FLÄSKFILEMEDALJONGER MED MADERIASKY
OSTFYLLDA FLÄSKFILEMEDALJONGER MED MADERIASKY
700 gram fläskfilé
2,5 deciliter västerbottensost (riven)
3 matsked schalottenlök; mycket finhackad
2 kryddmått vitpeppar
1 tesked salt
0,5 deciliter vetemjöl; till panering
2 matsked smör; till stekning
-----------------------------------
--- Madeirasky:---
1 deciliter madeiravin
1 deciliter vatten
2 matsked koncentrerad kalvfond (Bongs)
1/2 matsked kinesisk soja
75 gram smör; mjukt
-----------------------------------
--- TILLBEHÖR ---
250 gram spenat; hel
eller
1 paket spenat; fryst
2 matskedar schalottenlök; finhackad
2 matskedar smör
1 burk vattenkastanjer ā 252 gram
kokt pressad potatis
Gör så här:
1. Putsa fläskfilén helt fri från hinnor och dela den i 8 lika stora
bitar. Ställ varje bit på högkant och platta ut dem till tunna runda
lövbiffar. Använd en köttplattare med lite tyngd i eller en tjock- bottnad
kastrull.
2. Lägg ut köttskivorna på arbetsbänken. Blanda osten och löken och fördela
den i högar på 4 av köttskivorna. Täck med resterande köttskivor och nyp
ihop ordentligt runt kanterna på var och en. Så här långt kan man förbereda
i god tid före måltiden.
3. Förbered tillbehören så att de blir klara samtidigt med köttet.
Spenaten ska tinas, kramas ur, grovhackas och fräsas lätt några minuter i
smör tillsammans med ett par msk finhackad lök samt kryddas med salt och en aning nymald vitpeppar. Vattenkastanjerna ska bara kokas upp hastigt i sitt spad i samband med serveringen. Koka potatis för pressning eller baka röstipotatisen i ugnen.
4. Hetta upp en stekpanna och låt smöret bli gyllenbrynt. Blanda under
tiden mjölet till paneringen med salt och peppar och vänd filémedaljonerna
däri. Lägg i och stek köttet på mellanstark värme ca 2 minuter på varje
sida. Tag upp och håll köttet varmt på het tallrik under folie på
spiskanten.
5. Madeiraskyn: Koka ur (deglasera) stekpannan med vinet och vattnet samt tillsätt kalvfond och soja. Koka ihop det hela 2-3 minuter. Dra pannan lite från värmen, vispa i det mjuka smöret klickvis och såsen är klar.
6. Fördela filémedaljongerna på spenatbädd i mitten på stora varma
tallrikar. Lägg väl avrunna vattenkastanjer runt omkring samt ringla
madeiraskyn över det hela. Alternativ uppläggning kan vara att varje
filémedaljong delas i fyra delar med en vass kniv.
4 portioner
|
|