|
|
tjockholmspizza
Helenes hälsopizza
2 stora pizzor
20 gr jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
500 gr dinkel mjöl sikt
Rör ut jäst och vatten, blanda i salt och mjöl. Knåda 5-10 min (helst i hushålls maskin). Pizza degen blir bättre ju längre man knådar den.
Jäs till dubbel storlek ca 2-3 tim.
Dela i 2 lika delar.
Kavla ut degen och lägg en pizza på varje plåt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt degen vila på plåt ca 20 min.
Tomatsås:
rapsolja
1 stor gul lök, fin hackad
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
2 msk oregano, basilika och timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
salt, peppar
Häll i olja i en kastrull, fräs löken. Lägg i dom övriga ingredienserna och koka ihop. Låt såsen svalna.
Fyllning:
Bred nu på tomatsåsen på pizzan och lägg på favorit fyllningen som gärna ska vara proteinrik.
Helene hade massor av tonfisk, champinjoner och lök på sin. Innan gräddning fördelar du lite mager ost på pizzan. Man behöver oftast mindre ost än vad man tror. Vissa hoppar till och med över osten. Mozzarella eller feta ost är andra alternativa ostar man kan ha på pizzan.
Sätt in båda plåtarna en uppe och en nere. Efter 5 min så byter plåtarna plats och du gör om detta moment 3 gånger till. Den totala gräddningstiden blir 20 min.
|
|