|
|
Saffransbulllar
bilden är stintans mmm så gott
Saffransbullar måste de ju finnas i julrecepten så här kommer ett recept jag hittat på passagen
30-40 lussekatter eller 4 flätor.
250 g Kesella
1 g (2 pkt) saffran
1 ½ dl socker
1 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
13-18 dl vetemjöl
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
Smula jästen i degbunken, Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt.
Häll degspadet över jästen. Tillsätt Kesella, finstött saffran, socker, salt och mjöl.Spar lite mjöl till när du skall baka ut ditt bröd.
Knåda degen så att den blir smidig. Låt jäsa under en bakduk i 40 min.
Baka ut degen i olika former, lussekatt, gullvagn, julkuse, prästens hår m.fl.
Lägg på en smord plåt. Låt jäsa ytterligare 40 min. Pensla med ett uppvispat ägg.
Garnera med russin eller korinter.
Grädda katterna i 225-250 grader varm ugn i 5-10 min. Flätor gräddas i 200 grader i 20 min. Låt kallna på galler under bakduk.
Saffransbulllar
|
|