Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
25 gr jäst
50 gr margarin el ½ dl olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
1½ tsk hjorthornsalt
2-3 msk brödkryddor
2 msk brödsirap
½ dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
Blanda allt som till en vanlig bulldeg och låt jäsa i 40 min. Degen kan vara lite klibbig men som man kan kavla ut den. ej fast. Man får pröva sig fram.
Du behöver en vanlig kavel, degskrapa och en kruskavel.
Dela sedan degen i små runda bullar och kavla ut dessa i ca 15 -20 cm kakor beroende hur stor stekpanna man har. Sista gången kavlar man med kruskavel på båda sidor. Det är bra att ha lite för mycket mjöl på bakbordet så att kakorna kan bakas ut enklare. Stek sedan dessa utan fett i pannan, ej för stark värme. Några minuter bara på båda sidor så att dom får en fin färg. reglera värmen därefter. Varefter man kavlar ut kakorna kan man lägga dessa på sidan i väntan på sin tur att gräddas.
Kanske det låter lite komplecerat men det är det inte.
Går med fördel att frysa in. jag brukar göra en dubbel sats när man ändå är i gång.
Annika