Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Med risk för att bli lynchad....

Jag tycker så illa om julbord!

Jag är fisk och skaldjursallergiker och kan inte hugga in på sillbordet.
Så jag tycker att julbord bara är ett frosseri i pålägg :(

Visst allt är gott men....

Så nu sitter jag här och funderar på om mina släktingar kommer att bojkotta mig för all framtid om jag i år ändrar på traditionerna??
Jag gillar nämligen ordentliga middagar.

Så om man kunde göra om julmaten till en trerätters middag istället. I julens tecken givetvis. Förrät, middag och dessert med julsmaker.

Är det någon som har några bra tips att komma med?

Till kaffet vet jag redan...något vi prövade på förra året:
Man skär ut en 1/2 cm tjock skiva av riktigt gammeldags gräddglass och lägger mellan två pepparkakor. Skär till glassen så att den har samma form som pepparkakan. Så friskt och gott och inte det minsta sötsliskigt!



Krukan
 

 
 
 

  Med risk för att bli lynchad.... | Recept | Övrigt | Prat om mat

Nu tror jag mig ha kommit ett steg närmare min alternativa jul.

Fick ett recept av en kollega idag som verkar smaskigt, skall provsmakas nu i helgen.



Gryta med Julens kryddor



600 gr fläskfilé

1 purjolök

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

smör

2 dl vispgrädde (skall jag nog ersätta med matlagningsgrädde...)

2 msk konc kalvfond

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kanel

1 tsk soja

1/2 dl russin



Gör så här:

Skär köttet i tjocka skivor och purjolöken i bitar. Salta och peppar köttet, bryn i smör.

Ta upp köttet och fräs purjolöken.

Vispa ihop grädde, kalvfond, ingfära, kanel, soja och russin i en låg vid gryta.

Lägg i kött och purjolök, låt puttra 4-5 minuter.



Servera med Chutney och Potatis



Ännu ett recept från kollegan med julsmak:



Pannacotta med saffran



2 1/2 blad gelatin

5 dl Kelda mellangrädde

1/2 dl strösocker

1 påse saffran ca 0,5 gr

1 tsk vaniljsocker



Låt gelantinet ligga i kallt vatten ca 5 minuter.

Koka upp grädde och strösocker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen.

Ta gelantinet från vattnet och krama ur, rör ner det i gräddblandningen så att det smälter.

Rör ner saffran och vaniljsockret.

Häll gräddblandningen i små vattensköljda glas eller formar. Låt det stelna i kylen minst 4 timmar.



Servera gärna med finskuren apelsinsallad



smaklig måltid

//Gunilla

Krukan



="oldwolfie"
berätta vad du har totat ihop




Jag återkommer när allt har klarnat så att det hamnat på papper, ännu så länge studsar det bara rundor i huvudet. Får väl ta och kolla upp lite allergier och så också. Men jag lovar att jag skall återkomma.....

Eller skicka en liten hälsning från sjukan efter att svärmor slagit stekpannan i huvudet på mig för att hon inte fått någon senapssill Very Happy

Nä, det är ingen risk, hon är roligast att bjuda, öppen för allt, men mina egna stelbenta gamlingar, ho ho ho!!!



//gunilla

Krukan



berätta vad du har totat ihop

oldwolfie



="elleave"
Vit, kall glögg m is och citron, pepparkaka m mögelost.

Julmustkyckling http://www.arla.se/Default.aspx?id=17653&RecipeID=15719

nån efterrätt m apelsin och nötter




Nu börjar vår julaftons meny klarna något i min lilla skalle, tack för förslagen Very Happy

Men jag vill gärna ha fler om någon har något läckert att föreslå!



//Gunilla

Krukan



Vit, kall glögg m is och citron, pepparkaka m mögelost.

Julmustkyckling http://www.arla.se/Default.aspx?id=17653&RecipeID=15719

nån efterrätt m apelsin och nötter

elleave



jag tror dom kommer o gilla att får en härlig trerättersmiddag

vem kan motstå det

o julbord brukar de flesta hinna få så dom storknar



de me pepparkakor o glass e jättesmarrigt



jag brukar då jag får vaniljsås över frysa in den i små runda burkar

o sen ta fram en sådan liten rundel o lägga emelllan två pepparkakor

mycket smarrigt till kaffet



hm ja tips va de ja på förrätt

varför inte en rejäl sallad med nötter fetaost o skinka i

då har du ju en del jul tillbehör i men vänta nu du e kanske allergisk mot nötter me hmm ta bort dom isåfall

ha avocado o kiwi o gurka gulpaprika tomat i o så isbergsallad förstås



huvud rätten

kan väl vara en rejäl skinkstek med hemlagat potatismos o ingefärs sås

o äppelmos



ingen lär gå hungrig från de bordet



nu kanske alla tror att de e den enda maträtt jag kan men jag kan fler hihi



man ska inte vara rädd för o skaffa nya traditioner

oldwolfie





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N