|
|
Kokt höns med currysås (4-5 port)
Kokt höns med currysås (4-5 port)
1 höns (ca 1 1/2 kg)
1 1/2-2 l vatten
2 tsk salt
1 gul lök i klyftor
1 morot i bitar
8 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 lagerblad
persiljestjälkar
Currysås (2 port)
1 msk margarin
ca 1 tsk curry
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl hönsbuljong
1 äggula från ett litet ägg
1/2 dl matlagningsgrädde
Tina hönset. (Ca 30-40 min i plastpåse i kranvarmt vatten, eller ett dygn i kylen). Koka upp det i vatten och salt. Skumma. Tillsätt sedan grönsaker och kryddor. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, 1 1/2-2 tim. Prova med sticka i låret. Ta upp hönset och tag bort skinn och ben. Dela köttet i portionsbitar. Sila buljongen och skumma av fettet.
Currysås: Fräs curry i margarin i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen, rör ner mjölet och späd med buljongen under omrörning. Koka såsen 4-5 min. Rör ut äggulan med grädden. Vispa ner detta i såsen som sedan inte får koka, då kan den skära sig. När första kokbubblan visar sig, ta kastrullen från värmen och rör om. Smaka av. Servera kokt höns med currysås, kokt ris och t ex ärter eller gröna bönor.
Receptet är från Vår bostad
|
|