Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Botten:
2 ½ dl mjölk
1 dl kakao
1 dl socker
100 g margarin eller smör
1 ½ dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Fyllning och garnering:
1-2 dl aprikosmarmelad
4 dl vispgrädde
ca 50 g riven blockchoklad
Blanda och koka upp mjölk, kakao och socker. Låt blandningen svalna. Rör matfett, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten växelvis med chokladmjölken. Rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40-45 min. Låt kakan svalna i formen. Stjälp upp den eller låt den kallna helt i formen. Dela den i 3 bottnar. Vispa grädden. Lägg samman tårtan: Bred ett lager marmelad på den understa bottnen. Lägg på nästa botten. Bred på en del av grädden. Lägg på den tredje bottnen. Bred grädde ovanpå och runtom tårtan. Spritsa ev. gräddtoppar i ring runt kanten. Riv chokladen genom att t ex ta en osthyvel och hyvla på kanten av en blockchokladkaka. Strö över den innanför gräddtoppsringen eller över hela tårtan om du inte gjort några gräddtoppar. Låt gärna tårtan stå i kylskåpet 1-2 tim innan den ska serveras så blir den saftig.