|
|
Saftig äppelkaka
Saftig äppelkaka
4 äpplen
125 g smör
drygt 100 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 hela ägg + 1 äggula
1 tsk vanillinsocker
3 dl strösocker
2 tsk malen kanel
1 tsk fint rivet citronskal
Sätt ugnen på 200°. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i ½ cm tjocka klyftor. Smöra en bakform med löstagbar botten riktigt väl. Smält smöret i en liten kastrull, tag av ca 4 msk och fräs äppelskivorna tills de börjar mjukna. Rör ihop mjöl med bakpulver och malen kanel. Vispa ihop de hela äggen och gulan samt strösocker och vanillinsocker, vispa tills det blir tjockt och luftigt. Tillsätt citronskalet, det resterande smälta smöret och rör ner mjölblandningen. Blanda slutligen ner de frästa äpplena. Skeda över smeten i den förberedda kakformen, jämna till ovansidan. Grädda i ca 30 minuter, kakan ska ha fått fin färg. Tag ut kakan, låt den stå i sin form i ca 5 minuter, lossa kanten och stjälp upp på ett fat. Låt kakan svalna helt och servera den rumstempererad och beströdd med florsocker tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.
Tips: Det är gott att strö över rostad flagad mandel, eller hasselnötter på den färdigbakade kakan.
|
|