|
|
Grötbullar (ca 40 st)
Grötbullar (ca 40 st)
4 dl AXA rågflingor
7 dl vatten
1 tsk salt
50 g matfett
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
2 tsk salt
1 380 g (2,3 l) Kungsörnen vetemjöl
Lägg rågflingor, vatten och salt i en kastrull och koka det 4 min till en gröt. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt vatten, sirap och salt. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm 37°. Smula ner jästen i blandningen och 2,2 l av mjölet. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper degskålen. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 45 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 40 delar och forma dem till avlånga bullar. Lägg dem på smorda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk 45-60 min. Grädda i 225°, 10-20 min.
|
|