|
Den smälta osten från MAX | Recept | Små rätter & tillbehör | Smårätter & tillbehör
Egen smält cheddarost
För att göra en industritillverkad smältost behöver du köpa eller göra egen sodiumcitrat. det hjälper osten att smälta utan att sprica upp utan bechamell eller liknande.
använd ration i den engelska texten nedan och använd den ost du tycker om mest.
My recipe for Sodium Citrate; 125g (1/2 cup) Pure Water 97g (3.42oz) Sodium Bicarbonate 74g (2.61oz) Anhydrous Citric Acid The thickness of the cheese sauce will depend on the ratio of liquid to cheese. If you weigh the cheese and then add the liquid as a percent of the weight you will get: - Cheese plus 0% to 35% liquid - firm, moulded cheese, cheese slices - Cheese plus 35% to 85% liquid - thick and flowing cheese sauce, good for dips and quesos - Cheese plus 85% to 120% liquid - thin cheese sauce, cheese foam, fondues, mac and cheese - Cheese plus 120% liquid or more - continues to become thinner and thinner. - The final ingredient is sodium citrate, which causes the cheese to stay together as it melts. Its typically used in a 2.0% to 3.0% ratio of total liquid plus cheese weight.
/// Dan Jonsson
Du kan köpa den och liknande genom de flesta restauranggrossiter, förut använde Max, Adacos cheddarost och jalapenos, vet ej om de gör det fortfarande.
Prova göra en egen så här.
200 gr grovt riven cheddarost, gärna lagrad
1-3 jalapenos urkärnade och fint hackade
1,5 dl grädde
salt
Koka upp grädden, lägg ned den rivna osten, rör tills osten är smält (får ej koka), smaka av med jalapenos och salt.
Serveras varm till hamburgare, tacos, pasta eller som dipp till chips.
|
|