|
|
Smörgåstårta
NETAS SMÖRGÅSTÅRTA
2 RUNDA BRÖD (dubbel sats i långpanna)
7 ½ dl mjölk, eller mjölk & vatten
75 gr jäst
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk socker
¾ dl olja
400 gr rågsikt
700 gr vetemjöl special
Gör degen som vanligt, jäs 30 min. Arbeta slät och smidig, dela den i 2 delar och forma till runda bröd, som läggs i 2, 2l formar (ca 22 cm)
Jäs i 30 min under duk. Pensla med kallt vatten, grädda i 250 gr i 10 min. Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda ytterligare 20 min. Låt kallna under duk.
Dela bröden, helst med en tårtbottenskärare, i 5-7 bottnar. Kan frysas med gladpack mellan, för att sedan användas till smörgåstårtor, kvarnhjul eller pizzabottnar.
Naturligtvis kan du använda färdiga bottnar också, ta då landgångsbröd och lägg tre på bredden, nästa lager läggs också tre på bredden men åt det andra hållet.
Till smörgåstårta används 4 bottnar, kantskurna.
Ex på fyllning och garnering:
Bredbar leverpastej, bostongurka och flytande margarin rörs till en smidig pasta.
Abbas bredbara pålägg.
Mjukost, gärna smaksatt typ ”Bonjour”
Bred därefter hela tårtan med majonnäs eller liknande.
Klä kanterna med kryddgrönt, gurkskivor, krossade ostbågar eller ”stjärnor” (carambole).
Börja garnera utifrån med ex.
Halverade oliver och mandarinklyftor, fortsätt med skivade körsbärstomater, därefter halverade blå vindruvor. Lägg en stjärna i mitten, och på den en klick caviar och ev en dillvippa, fyll på med rikligt med skalade räkor runt. Pytsa svart caviar i fina små högar i tomrummen mellan tomater m.m.
|
|