Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Semlor med kesella (8 st)
75 g smör
2 dl mjölk
50 g jäst
1/2 burk kesella mager = 125 g
1 ägg
1 dl socker
1/2-3/4 tsk stött kardemumma
1/2 tsk salt
1 knapp tsk bakpulver
c:a 9 dl vetemjöl
ägg till pensling
Fyllning till 8 semlor
100 g mandelmassa
inkråm från bullarna
c;a 3/4 dl grädde el mjölk
Garnering:
2 dl vispgrädde
Florsocker
Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till fingervärme, c:a 37°
Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut jästen med litet av degspadet. Tillsätt resterande degspad. kesella, ägg, socker, kardemumma, salt och bakpulver. Rör i mjölet men spara litet till utbakningen. Arbeta degen smidig men låt den gärna vara en liten aning kladdig. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med bakduk till ungefär dubbla storleken i 30-40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i 8 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna litet med handen. Låt bullarna jäsa under bakduk i c:a 30 min. Sätt ugnen på 225° Penslar bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk. Riv mandelmassan på rivjärn. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en liten gaffel. Blanda inkråmet med mandelmassan och rör i grädde/mjölk till lagom konsistens. Fyll bullarna med mandelblandningen Vispa grädden och klicka eller spritsa på den. Lägg på locket och sikta över litet florsocker.