|
|
Bräckt lax med spenat- och fetaostmuffins
Bräckt lax med spenat- och fetaostmuffins
Muffinsen kan gräddas i muffinsplåt eller i väl smorda cocotteformar av porslin. Gräddningstiden blir något längre i porslinsformar. Stora muffinsformar i papper kan också användas, men de måste också smörjas.
Det här behövs till 4 pers:
ca 75 g färsk rensad spenat
1 stor röd lök
2 + 1 msk olivolja
1 krm nymald peppar
100 g fetaost
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 dl gräddfil
2 cocktailtomater
Citronsås:
finrivet skal av 1 citron (1-2 tsk)
2 dl gräddfil
1 tsk citronsaft
1 krm salt
1/2 krm nymald peppar
1/2 dl finhackad gräslök
Lax:
ca 500 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1/2 krm nymald vitpeppar
Tillbehör: blandade salladssorter fuktade med olivolja och
pressad citron
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200° och smörj 4 formar väl.
2. Grovhacka spenaten.
3. Halvera och skär 4 tunna klyftor av löken. Finhacka resten.
Fräs hackad lök och spenat i 2 msk olivolja en kort stund. Peppra.
4. Tärna fetaosten.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ägget, tillsätt
gräddfil och 1 msk olivolja och rör ner i mjölet. Tillsätt 3/4 av osten.
6. Häll smeten i formarna och tryck ner lökklyftorna, halverade
tomater och resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen
ca 30 minuter, eventuellt några minuter längre i porslinsformar.
7. Blanda samman ingredienserna till såsen.
8. Skär laxen i centimetertjocka skivor rakt över. Salta och peppra.
Stek dem hastigt i het stekpanna.
Källa:AoM År: 2000, nummer/sida: 5/32
|
|