|
|
Chokladkaffesemlor (12 st medelstora)
Chokladkaffesemlor (12 st medelstora)
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
6,5 dl vetemjöl eller vetemjöl special
3/4 dl strösocker
Ev ägg till pensling
Fyllning:
200 g mandelmassa
75 g mörk choklad
1 dl starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
3 1/2 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
Till pudring:
Kakao
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen. Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp. Mät upp och blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 10–12 min. Låt svalna. Riv mandelmassan grovt och hacka chokladen ganska fint. Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket, pudra med kakao och njut!
Receptet är från Aftonbladet
|
|