Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

dinkelmjöl

någon som har recept på bröd med dinkelmjöl....kram blondie



 

 
 
 

  dinkelmjöl | Recept | Bröd & Bakverk | Bröd

Matbröd på dinkelmjöl

Matbröd på dinkelmjöl



50gr jäst

6,5 dl vatten, 37 grader

½ msk salt

1/4 dl äppelcidervinäger

1 dl rapsolja

1 dl dinkelkorn, kokta

1,2-1,5 kg dinkel fullkornsmjöl



Smula ner jästen i det ljumma vattnet och rör om. Blanda i övriga ingredienser. Blanda ner mjölet till en slät och jämn smet, låt jäsa 1 tim under bakduk. Smörj en långpanna, tryck ut degen i pannan och skär i limpar eller rutor med en bröad kniv. Jäs ytterliggare i 45 min. Grädda brödet i 175 gr ca 45 minuter. Låt brödet svalna under bakduk, extra viktigt med fullkornsmjöl.



Vill du ha ett ljusare bröd så kan du ta hälften sikt och hälften fullkornsmjöl.



Receptet är saxat från http://www.giboden.se




Småfrallor bakade på dinkelmjöl (ca 20 st)

Småfrallor bakade på dinkelmjöl (ca 20 st)



5 dl ljummet vatten

½ pkt jäst (25 gram)

½ dl solroskärnor

½ msk salt

1 msk sirap

1 msk olivolja

2 rivna morötter

1,3 l dinkel-fullkornsmjöl

ca 2 msk solroskärnor för garnering



Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda ner alla ingredienser utom mjölet i en degbunke och rör om, tillsätt ca 12 dl av mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig. (Spara resten av mjölet till

själva utbakningen.) Låt degen jäsa under en handduk på dragfri plats i ca 40 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord. (Det är nu du använder resten av mjölet). Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela upp rullen i ca 20 bitar och rulla bitarna till runda bullar. Låt bröden jäsa på plåt med bakplåtspapper och under handduk i ca 30 minuter. Medan de jäser sätter du på ugnen på 225 grader. När bröden är färdigjästa penslar du dem med vatten och strör över solroskärnor. Grädda bröden i ca 10 - 12 minuter. Njut gärna de här härliga småfrallorna nybakade med ett gott pålägg. Det går dock alldeles utmärkt att frysa bröden och ta fram så många man behöver åt gången.



Receptet hittades på http://www.glykemiskt-index.info/






Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N