Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

tysk surkål

Hej jag var nere i sydtyskland på en kurs där jag smakade surkål för första gången och det var väldigt gott vilket jag inte hadde väntat mig.
Nu undrar jag om det finns någon som har ett bra recept på att göra det själva.
mvh
langedumme

quote=brittmarie" Här kommer ett bra grund recept på hur man kan mjölksyra kål.
Receptet är från tidningen Allt om Mat.

Strimlad vitkål stöts med grovt salt så att den vätskar sig. Dofilus hjälper till att syra kålen. En rostfri hink eller stor bunke och en potatisstöt är bra redskap. Receptet går mycket bra att dubbla.

Det här behövs till 4 - 5 liter surkål.

2 kg vitkål
2 msk grovt salt
2 msk Dofilus
Gör så här:

Klyv kålhuvudet. Skär bort stammen och strimla kålen fint.
Lägg lite av kålen i en hink och strö över lite av saltet.
Stöt med förslagsvis en potatisstöt så att kålen vätskar sig lite.
Lägg på ytterligare lite kål och salt och stöt och upprepa tills all kål och salt är färdigstött.
Över sista lagret kål hälls Dofilus.
Lägg en tallrik och en tyngd ovanpå så att vätskan täcker kålen.
Om inte tillsätt lite saltat vatten.
Låt kålen stå i rumstemperatur ca 2 veckor.
Kontrollera då och då att vätskan fortfarande täcker kålen.
Om det har bildats ett slags vitt mögel tas det översta lagret bort.
Efter ca 2 veckor är kålen färdigjäst och håller sig då ca 1 månad i kylskåp."



 

 
 
 

  tysk surkål | Recept | Julmat | Småvarmt

Är du bra på att läsa engelska så kanske den här länken kan vara något för dig.

Sauerkraut recipes

Där finns en massa recept på vad man kan göra med sin surkål. Allt från små aptitretare till desserter finns det recept på.

brittmarie



Här kommer ett bra grund recept på hur man kan mjölksyra kål.

Receptet är från tidningen Allt om Mat.



Strimlad vitkål stöts med grovt salt så att den vätskar sig. Dofilus hjälper till att syra kålen. En rostfri hink eller stor bunke och en potatisstöt är bra redskap. Receptet går mycket bra att dubbla.



Det här behövs till 4 - 5 liter surkål.



2 kg vitkål

2 msk grovt salt

2 msk Dofilus

Gör så här:



Klyv kålhuvudet. Skär bort stammen och strimla kålen fint.

Lägg lite av kålen i en hink och strö över lite av saltet.

Stöt med förslagsvis en potatisstöt så att kålen vätskar sig lite.

Lägg på ytterligare lite kål och salt och stöt och upprepa tills all kål och salt är färdigstött.

Över sista lagret kål hälls Dofilus.

Lägg en tallrik och en tyngd ovanpå så att vätskan täcker kålen.

Om inte tillsätt lite saltat vatten.

Låt kålen stå i rumstemperatur ca 2 veckor.

Kontrollera då och då att vätskan fortfarande täcker kålen.

Om det har bildats ett slags vitt mögel tas det översta lagret bort.

Efter ca 2 veckor är kålen färdigjäst och håller sig då ca 1 månad i kylskåp.

brittmarie





Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N