Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Surt och sött, pikant och välbekant förenas här i en frisk och fräsch citruspaj. Direkt tagen ur frysen är den härligt kall och svalkande en varm sommardag.
6 – 8 portioner
75 g smör eller margarin
2 – 2 ½ dl krossade småkakor eller söta kex,
t ex digestive
2 msk socker
Serveringsförslag:
Garnera med citron- och apelsinskivor.
Tips:
Pajen får en pikant smak om du använder
hälften digestivekex och hälften pepparkakor
till bottnen.
Smält matfettet och låt det svalna. Blanda de krossade kexen eller småkakorna med socker och matfett till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten och grädda den i 200° 6 – 8 minuter. Låt bottnen svalna.
Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ned 1 – 1 ½ dl socker i äggvitan, litet åt gången, så är det lättare att få det blandat. Vispa äggulorna med resten av sockret samt rivet apelsinskal. Pressa i citronsaft. Vispa grädden till skum. Blanda sedan grädde, äggvita och äggulesmet försiktigt.
Häll smeten i pajbottnen och sätt pajen i frysen 2 – 3 timmar. Ta fram pajen 15 minuter före serveringen och ta den ur formen.