Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
Fyllning:
1 dl passerade hallon
(ca 2 ½ dl hela)
100 g smör eller margarin
½ dl socker
3 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 dl vispgrädde
färska hallon
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund form, ca 23 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned mjöl och bakpulver och tillsätt det heta vattnet sist. Rör varsamt smeten slät. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 30 – 35 minuter. Känn efter med en provsticka att kakan är klar.
Ta ut kakan och låt den vila i formen några minuter. Stjälp därefter upp den att svalna tills den är ljummen.
Gör fyllningen medan kakan svalnar. Pressa hallonen genom en sil. Smält matfettet på svag värme. Tillsätt hallonmassan och sockret och låt sjuda ca 2 minuter. Dra kastrullen från värmen och rör ned vaniljsockret. Dela den ljumma kakan i två bottnar och lägg samman dem med hallonkrämen emellan. Täck tårtan och ställ den i kylen att dra ett par timmar, gärna över natten.
Garnera tårtan med lättvispad grädde och hallon strax före serveringen.