|
|
Lök- och musselgratäng
LÖK- OCH MUSSELGRATÄNG
Lök är en billig och – i mångas tycke – mycket god ingrediens i olika rätter. Här har vi kombinerat rödlök och purjolök med musslor. Du kan använda ris som blivit över från en tidigare måltid, men du kan också koka nytt ris i köttbuljong. Krydda generöst med dill! Gott att servera som lunch- eller kvällsrätt med sallad, bröd och smör. Själv kan jag inte äta det då jag har skaldjursallergi, så jag har inte testat det.
4 portioner
2 dl långkornigt ris
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
2 burkar musslor i vatten à 250 g
1 rödlök
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
1 tsk vitlökssalt
½ - 1 dl spad från musslorna
2 dl vispgrädde
1 ägg
vit- och svartpeppar
paprikapulver
2 dl riven ost
finklippt dill
Rör ned ris och buljongtärning i det kokande vattnet. Låt riset koka ca 20 minuter eller enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg det färdigkokta riset i en smord, ugnssäker form med låga kanter.
Låt musslorna rinna av, men ta vara på spadet. Skala och finhacka rödlöken, skölj och strimla purjolöken och fräs dem lätt i litet matfett. Lägg lök och musslor på riset i formen. Strö över litet vitlökssalt.
Blanda samman musselspad, grädde, ägg och kryddor. Häll blandningen i formen och strö över rikligt med riven ost. Grädda i 200° ca 30 minuter eller tills ytan fått läcker färg. Strö över rikligt med finklippt dill före serveringen.
Bella
|
|