Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Visst kan man variera tomatsoppa på många sätt utan att det blir tråkigt eller känns konstlat! Här bjuder vi den på franskt sätt med rostat bröd och ost – och en snabb gratinering i ugn. Härlig mat för kalla dagar.
4 portioner
1 burk skalade tomater, ca 400 g
2 gula lökar
2 morötter
2 msk smör eller margarin
ev 1 krossad vitlöksklyfta
1 ¼ l buljong (tärning eller pulver)
2 msk vetemjöl
ev salt, vitpeppar
4 – 6 skivor vitt bröd
4 msk Herrgårds- eller Cheddarost
4 msk riven stark ost, t ex
parmesan eller lagrad Svecia
Dela tomaterna något. Skala och skiva löken. Skala och råriv morötterna.
Fräs upp lök och morötter i en tjockbottnad kastrull i litet av matfettet. Tillsätt tomaterna med sitt spad. Låt allt sjuda några minuter. Tillsätt ev vitlök och späd med buljongen.
Rör samman resten av matfettet och mjölet till en pasta. Klicka ned den i soppan, rör om väl och låt soppan koka ca 5 minuter. Smaksätt ev med salt och peppar.
Häll upp soppan i portionsskålar som går att sätta i ugnen. Lägg brödskivor på toppen av varje skål och strö över riven ost. Gratinera i 250° några minuter eller tills osten smält och fått lätt färg. Servera genast.