Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Som i en god klassisk paj finns här massor av ren smak av försommarens godaste primör, helt utan konkurrerande smaker som stör njutningen.
6 portioner
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
500 g rabarber, skuren i bitar
1 ½ dl socker
1 msk potatismjöl
1 ägg till pensling
Sätt ugnen på 225°. Kör mjöl och matfett i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt. Kavla ut 2/3 av degen på mjölat bakbord eller mellan plastfilm. Klä en pajform, 24 cm i diameter, i botten och runt kanten med degen.
Låt rabarbern tina och rinna av om den varit fryst. Blanda rabarberbitarna med socker och potatismjöl och lägg dem i formen. Kavla ut resterande deg på mjölat bakbord och skär i remsor. Lägg remsorna som galler över rabarbern. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 25 – 30 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljglass.