|
|
Chokladkolapaj
CHOKLADKOLAPAJ
8 - 10 portioner
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin, kylskåpskallt
2 msk socker
Fyllning:
4 dl blandade nötter,
t ex valnötter och hasselnötter,
grovt hackade
150 g smält mörk choklad
2 ägg
1 1/2 dl farin
1 dl sirap
Tillbehör:
vispad grädde
Mät upp mjölet i matberedare. Använd stålkniv. Skär margarinet i bitar och lägg ned i blandarskålen tillsammans med socker. Kör till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°.
Hacka nötterna till fyllningen grovt. Det går lätt i matberedare bara du inte kör för länge så de blir finhackade, för det ska vara grovt. Smält chokladen i mikro ca 1 minut eller över vattenbad. Kolla noga så att den inte bränns, den ska bara smälta. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
Strö ut nötterna i pajskalet. Vispa samman ägg, farin och sirap. Tillsätt chokladen. Häll smeten över nötterna och grädda pajen i nedre delen av ugnen 40 - 45 minuter. Servera kall med vispad grädde.
Bella
|
|