|
|
Norrbottnisk blåbärskaka
NORRBOTTNISK BLÅBÄRSKAKA
Blåbärskaka är oftast saftigare och mindre fast än blåbärspaj. Det finns många versioner, men denna är snabblagad och mycket god.
8 – 10 bitar
50 g smör eller margarin
¾ dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 msk färskpressad citronsaft
3 dl blåbär
½ dl socker till blåbären
vispad grädde till servering
Vispa smör och socker pösigt i en skål. Tillsätt ägg, mjöl och citronsaft och forma till en deg. Den ska inte vila i kylskåpet. Tryck ut degen i en låg rund form, ca 22 cm i diameter. Degen är ganska lös, så man snarare breder ut den än trycker. Degen ska gå över formens kanter, så att kanten inte ramlar ned under gräddningen.
Blanda blåbären med den halva decilitern socker och lägg i formen. Grädda i 175° 30 – 35 minuter på ugnens nedersta fals. Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.
Bella
|
|