|
|
Plommonkaka med kardemumma
PLOMMONKAKA MED KARDEMUMMA
Kardemumma i fyllningen ger denna kaka en extra kick. Den är perfekt att baka i augusti-september, när de svenska plommonen är som bäst och finns i ett sådant överflöd.
Ca 6 portioner
600 g plommon
Deg:
3 dl vetemjöl
¾ dl socker
½ krm salt
1 stort ägg
75 g smör eller margarin i tärningar
Fyllning:
2 ½ dl crème fraîche
1 stort ägg
¾ dl socker
½ tsk malen eller stött kardemumma
1 msk konjak eller sherry
Lägg ingredienserna till degen i tur och ordning i matberedare med stålkniv och kör till en slät massa. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en fyrkant som blir ca 33 x 36 cm. Lyft över plattan och bakpapperet till en ugnsform/långpanna, som är ca 21 x 31 cm. Klipp bort överflödigt papper jäms med kanterna.
Skålla, skala, halvera och kärna ur plommonen. Lägg halvorna med runda sidan uppåt i formens botten. Vispa samman fyllningen och täck plommonhalvorna med den. Grädda kakan i 40 – 50 minuter eller tills den blivit rejält gyllenbrun och fyllningen stannat, även mitt i kakan. Servera kakan kylskåpskall med gräddvaniljsås.
Kakan är lämplig att frysa in.
Bella
 Plommonkaka med kardemumma
|
|