Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Kardemumma i fyllningen ger denna kaka en extra kick. Den är perfekt att baka i augusti-september, när de svenska plommonen är som bäst och finns i ett sådant överflöd.
Ca 6 portioner
600 g plommon
Deg:
3 dl vetemjöl
¾ dl socker
½ krm salt
1 stort ägg
75 g smör eller margarin i tärningar
Fyllning:
2 ½ dl crème fraîche
1 stort ägg
¾ dl socker
½ tsk malen eller stött kardemumma
1 msk konjak eller sherry
Lägg ingredienserna till degen i tur och ordning i matberedare med stålkniv och kör till en slät massa. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut degen på mjölat bakplåtspapper till en fyrkant som blir ca 33 x 36 cm. Lyft över plattan och bakpapperet till en ugnsform/långpanna, som är ca 21 x 31 cm. Klipp bort överflödigt papper jäms med kanterna.
Skålla, skala, halvera och kärna ur plommonen. Lägg halvorna med runda sidan uppåt i formens botten. Vispa samman fyllningen och täck plommonhalvorna med den. Grädda kakan i 40 – 50 minuter eller tills den blivit rejält gyllenbrun och fyllningen stannat, även mitt i kakan. Servera kakan kylskåpskall med gräddvaniljsås.