Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Försök inte spara smultronen – njut av dem medan tid är. Vad gäller tårtan blir smultron och kiwi bäst om de läggs på i allra sista stund. De ska helst inte sällskapa med grädden för länge, säger man, även om jag aldrig har märkt att kiwi har fått vispad grädde att bli annorlunda i smak eller konsistens. Vi har sparat tårtor i flera dagar i kylen som haft kiwi som dekoration ovanpå grädden, och vi har inte kunnat märka att något varit annorlunda.
1 tårta
3 ägg
3 dl socker
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
rivet skal av ½ citron
1 dl hett vatten
Mellanlägg:
3 dl fast jordgubbssylt eller äppelmos
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en rund kakform väl.
Vispa ägg och socker vitt. Blanda torra ingredienser och citron och rör ned. Slå i vattnet och rör smeten slät. Slå smeten i formen och grädda på mittfalsen ca 30 minuter eller tills kakan känns klar när man provar med en sticka. Vänd upp kakan och låt den svalna.
Dela kakan i tre bottnar och bred på mellanlägg. Vispa grädde och vaniljsocker och bred detta över kakan. Garnera med kiwi runt kanten och smultronen ovanpå.