Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Pajen är lika god som efterrätt med grädde eller glass som till en kopp kaffe.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
4 msk vatten
1 äggvita
Fyllning:
Ca 500 g krusbär (1 liter)
1 dl socker
1 msk potatismjöl
Maräng:
2 äggvitor
3/4 dl socker
Smula matfett och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt den stå kallt 1/2 timme.
Snoppa och skölj krusbären och torka dem mellan dubbla lager hushållspapper. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen. Låt den hänga litet över kanterna innan den viks in mot formen.
Pensla bottenplattan på degen med äggvita. Blanda bären med socker och potatismjöl och häll dem i formen. Grädda i 225° ca 30 minuter.
Vitorna vispas till hårt skum. Blanda dem med sockret och bred marängen över krusbären. Sänk temperaturen till 150° och sätt in pajen på nytt mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills marängen fått vacker färg.