|
|
Tunna Vetekakor
Tunna Vetekakor 10-12 st.
Ingredienser:
¼ pkt jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
2 dl kornmjöl
1 tsk hjortronsalt
7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet och tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll det över jästen och rör tills den är upplöst.
3. Tillsätt salt, sirap, havregryn, kornmjöl, hjortronsalt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa i ca 2 timmar under bakduk.
4. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda in resten av mjölet. Dela degen i jämnstora bitar. Forma och kavla ut dem till runda kakor, ca 25 cm i diameter. Kavla med en kruskavel mot slutet av kavlingen.
5. Lägg kakorna en och en på varma plåtar. Grädda dem högt i ugnen i 275˚ i ca 3 minuter.
6. Lägg kakorna ovanpå varandra på ett galler så håller de sig mjuka. Täck dem väl med bakdukar.
7. Förvara dem i plastpåsar så håller de sig mjuka och saftiga i flera dagar.
|
|