|
|
Vaniljkola Tårta
Vaniljkola Tårta 10-12 bitar
Ingredienser:
2 bottnar:
4 ägg
3 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 krm bakpulver
200 g smält smör eller margarin
Kolafyllning:
1½ dl socker
¾ dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 msk smör
Vaniljfyllning:
2-3 dl vaniljkräm eller marsan
Garnering:
3 dl vispgrädde
2-3 msk rostade mandelspån
Gör så här:
1. Baka en botten i taget. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i mjöl blandat med bakpulver och det smälta fettet.
2. Bred ut smeten i en liten låg pajform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan i ca 35 minuter i 175°. Baka en botten till och låt svalna under fuktig handduk. Laga till kolafyllningen under tiden.
4. Blanda i en tjockbottnad kastrull socker, grädde, sirap, vaniljsocker och smör. Rör flitigt i kastrullen och låt sjuda i 10-12 minuter till en tjock kräm. Tänk på att kolakrämen stelnar och blir hårdare när den kallnar. Låt kallna i rumstemperatur.
5. Bred ut ca ⅓ av kolafyllningen på den ena bottnen, täck med ett tjockt lager vaniljkräm. Tryck försiktigt ihop bottnarna. Bred resten av kolakrämen ovanpå den översta bottnen. Bred ut den fyllning som eventuellt sipprar ut på kanten. Låt stå i kyl och dra ett par timmar.
6. Vispa grädden och bred eller spritsa längs kanten. Strö på mandelspån som rostats några sekunder i 200° ugn.
|
|