Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Botten:
3 dl vetemjöl
150 g margarin el. smör
½ dl kallt vatten
Fyllning:
3 äggulor
1 dl socker
50 g blockchoklad
2 msk pulverkaffe
2 msk rom el. punsch
2 dl vispgrädde
3 äggvitor
Garnering:
Ca 3 msk hyvlad vit blockchoklad
20 g valnötter
Gör så här:
1. Blanda mjöl och matfett i en bunke. Hacka samman det i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Ta upp och linda in den i plastfolie. Låt den vila kallt, helst i kylskåp, i minst 1 timme.
2. Kavla ut degen till en platta, ca 2 mm tjock. Klä botten och kanterna på en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Vik en aluminiumfolieremsa över kanten. Låt formen stå svalt i ca 10 minuter.
3. Grädda botten i 200° i ca 20 minuter. Ta bort folieremsan efter 10 minuter. Låt pajskalet svalna.
4. Vispa äggulor och socker poröst till fyllningen. Smält blockchokladen i en skål tillsammans med pulverkaffe och rom över vattenbad eller i mikro. Blanda ner detta i äggsmeten.
5. Vispa grädden tjock och rör ner den.
6. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner det. Häll krämen i det kalla pajskalet.