|
|
Örtbröd
Örtbröd ca 10 st.
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning och garnering:
2 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
1 dl finhackade örter, t.ex. basilika, oregano, timjan
1 dl riven ost
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt olivoljan, saltet och vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg.
3. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i ca 10 jämnstora bitar. Forma dem till runda bullar. Kavla därefter ut bullarna till platta, runda kakor, ca 14 cm i diameter.
5. Lägg bröden att jäsa på en bakpappersklädd plåt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250˚.
6. Medan bröden jäser pressas vitlöksklyftorna ner i olivoljan. Tillsätt sedan örterna och rör om.
7. Tryck 8 fördjupningar rakt ner i varje bröd med vattensköljda fingrar. Lägg en klick fyllning på varje och bred ut jämnt över ytan med ett finger. Strö över riven ost.
8. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
|
|