Recept

 
     
Kommentarer
Spara recept
 
   

Tunnbröd från Dalarna

Gammal potatis
Rågsikt
Kornmjöl till utbakning

Rensa potatisen från sådor
Koka potatisen med skalen på
Skala potatisen och låt den kallna

Mal potatisen och arbeta in rågsikten till en icke kladdig konsistens
Baka ut med kornmjöl, använd helst 'ringkavel' så det inte fastnar på bord eller kavel.
Ju tunnare kaka dess bättre.

Både degblandningen och utkavlingen kräver mycket träning men det är definitivt värt besväret.

Grädda i het ugn, halst vedeldad bakugn men det går faktiskt även i elugn (varmlufts eller gasugn) om du har en stenplatta eller 1cm tjock stålplåt i ca 200 grader.

Prova dig fram hur länge det behöver gräddas på varje sida.

En riktigt tunn kaka kan sedan hängas över en pinne för att bli hårt bröd. Annars kan det frysas in efter att det svalnat.

Det mjuka är ett underbart segt, fylligt bröd som är perfekt till glödstekt salt sill eller surströmming.
Det hårda är som en dröm och smekning av gommen, behövs inget pålägg eller smör.



Bengt Malmgren Malmgren
 

 
 
 

 
Kommentera

Förnamn
 
   
Rubrik
 
   
E-post (Om du vill bli meddelad när någon skriver.)
 
   
Text

(Logga in för att kunna lägga till bild!)
För att skydda oss från spam, klicka i dom gröna rutorna!
Spam Check 2.0 © JW  D E S I G N