|
|
Strösselkaka med apelsin
STRÖSSELKAKA MED APELSIN
Verkligt god och saftig blir den här vetekakan med apelsin. Den passar bra så här efter helgerna när saffransbrödet kanske har blivit torrt (eller uppätet!!!) och man längtar efter något annorlunda hembakat.
2 kakor, 2 l formar
40 g jäst
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 - 1 tsk salt
2 msk socker
3 - 4 msk apelsinmarmelad
9 - 10 dl vetemjöl
Strösselblandning:
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 - 3 msk rivet apelsinskal
100 g smör eller margarin
Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull, häll på mjölken och värm alltsammans till 37°. Lös upp jästen i litet av mjölken och häll på resten. Tillsätt salt, socker och marmelad.
Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en slät och jämn deg. Arbeta den smidig. Låt degen jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 30 minuter. Ta upp den på bakbordet och arbeta den smidig igen. Dela den i två delar och arbeta med händerna ut varje del till en jämn kaka. Lägg dem i smorda formar och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.
Gör strösselblandningen: Hacka samman mjöl, socker, apelsinskal och matfett till en grynig massa och strö blandningen över kakorna.
Grädda i 200 - 225° 20 - 25 minuter eller tills kakorna jäst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Stjälp upp dem och täck med bakduk. Låt dem svalna.
Bella
|
|