|
|
Supergott Tjäderrecept
Hej alla matglada,
Har precis blivit medlem och tänkte passa på att ge er ett recept på tjäder. Jag är en tjej som både jagar och fiskar vilket då resulterar i mycket med vilt och fisk på middagsbordet.
Har inte exakta mått men det brukar bli bra.
Tjäder i stekpåse
Sätt ugnen på 175-200°
Tina upp en lagom stor tjäder, så pass att den ryms i en stekpåse. Innankråmet ska vara borttaget. Skölj den och torka torr.
Salta och peppra runt om.
Linda in fågeln med späck eller bacon (jag föredrar bacon), och sätt fast det med tandpetare eller knyt fast det.
Placera fågeln i stekpåsen. Tillsätt 3 msk Kaj:Ps grillolja samt 4 dl vatten.
Förslut påsen och klipp upp ett litet hål så att ångan kan komma ut.
Sätt påsen i en långpanna ifall det blir läckage.
Tiden kan variera beroende på fågelns storlek men mellan 2-2,5 tim.
Ta ut påsen och sila skyn. Ta ur fågeln och låt den svalna lite. Den är så varm annars när man skivar upp den. Täck med folie. Ett tips är att smaka lite av köttet innan man gör såsen. Då vet man hur mycket salt det behövs i såsen.
Gör en god sås med grädde, sky, ev. lite soya och vinbärsgelé. Smaka av mycket, tillsätt valfria kryddor. Jag brukar avsluta med att reda såsen med lite majzena.
Baconen som har varit i påsen kan vara väldigt varierande (kokt eller stekt), så oftast har jag stekt lite i pannan under tiden.
Häll lite sås på upplägningsfatet först så blir kötten saftigare. Skiva upp tjädern och lägg upp snyggt på fatet. Ringla över lite utav såsen och ha resten av den i en såskanna. Stö över den knaperstekta bacon, ev lite småtärnat kött. Servera en god potatis till (pressad, klyft eller gratäng). Tycker att kokta grönsaker är gott till men det funkar även med grönsallad. Allt sammans avnjutes med ett gott rödvin.
Smaklig måltid.
|
|