Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Någon som har ett bra recept på tjälknul/tjälknöl? Hur man gör iordning själva steken vet jag, men jag har inget bra recept på lagen den ska läggas i.
="gulli" Tjälknöl på älg
2 st älginnanlår
Lag:
5 dl japansk soja
4 l vatten
4 dl socker
1 kg salt
20 svartpepparkorn
20 enbär
10 lagerblad
Lägg det frusna älginnanlåret på galler över långpanna i ugnen. Ställ temperaturen till ca 80°C och låt långsamt gå färdigt i 10-12 timmar. Använd gärna stektermometer och avbryt vid strax under 70°C. Lägg den varma tjälknölen i lagen och låt vila i kyl över natten. Ta upp ur lagen och servera skivat som rostbiff.
Lägg älgsteken på ett galler med en långpanna under, och sätt in den i ugnen i 75 grader i ca 12 timmar. Blanda saltlagen och häll det i en platpåse, lägg sedan i köttet. Låt påsen ligga i en bunke. Låt det ligga i 4-6 timmar och vänd den då och då.
Lägg det frusna älginnanlåret på galler över långpanna i ugnen. Ställ temperaturen till ca 80°C och låt långsamt gå färdigt i 10-12 timmar. Använd gärna stektermometer och avbryt vid strax under 70°C. Lägg den varma tjälknölen i lagen och låt vila i kyl över natten. Ta upp ur lagen och servera skivat som rostbiff.