Hej och välkommen till Receptbankens kokbok på nätet!
Tanken med detta forum är att dela med sig av sina bästa recept och att hämta inspiration till kvällens middag, veckans bak eller en receptbank att slå i då du är godissugen.
Hjälps vi åt så kommer vi snart att ha ALLT som behövs för att lyckas i köket.
Min mormor var från Tjörn, hon kom alltid hem till oss och bakade tjörnekaka. Nu finns inte mormor mer och jag frågade aldrig om receptet, dessutom minns jag att hon sa till mamma; jag har inget recept det sitter i nyperna.
Kan någon låta mig få uppleva denna smak igen?
:wink
Smält smöret eller skiva rumsvarmt ister. Häll över över mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet i en bunke och smula i jästen. Rör om och tillsätt sirap, salt, rågsikt och en del an vetemjölet – resten sparas till utbakningen. Arbeta degen och låt den jäsa till dubbel storlek. Tillsätt sedan hjorthornssalt.
Arbeta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tio delar och trilla till runda bullar som sedan får jäsa under bakdukar. Kavla först ut bullarna med slät kavel, sedan med kruskavel till kakor som naggas och gräddas. Brödet gräddas c:a 1 minut på varje sida.