|
|
Slånbärslikör 3 recept
Slånbärslikör 7 dl (Recept 1) Det finns flera sätt att göra slånbärslikör. Det här receptet utnyttjar både bärsaften och brännvinet fullt ut, inget går till spillo. Brännvin är ju som bekant inte helt gratis. Likören blir sanslöst god, räkna med en strykande åtgång! 1 liter frostnupna slånbär 5 dl vodka eller brännvin 10-12,5 dl socker Lägg bären i en glasburk, häll på spriten, den skall täcka bären helt. Sätt på lock, låt stå 2 månader. Sila av spriten, mät den och häll den på flaska, ställ undan. Lägg tillbaka bären i glasburken och tillsätt socker, 2-2 1/2 dl/dl uppmätt sprit. Sätt på lock, skaka burken då och då. När bären skrumpnat helt silas sockerlösningen och blandas med spriten. Lagra likören minst ett par månader, helst längre, innan den avnjutes. Slånbärslikör (Recept 2) 0,5 liter slånbär 0,75 liter sprit 3 dl strösocker 3 dl druvsocker Slånbären kan gärna plockas så sent på hösten att de blivit frostnupna, vilket anses frigöra mer smakämnen, annars kan man själv frysa dem. Torkade slånbär får en mycket kraftig smak. Slånbärslikör är en klassisk delikatesslikör. Den får en utsökt naturlig rubinröd färg och har en säregen,fyllig arom som får den mest kräsne att lovprisa slånbärslikören.
Slånbärslikör Vi 1 sats (RECEPT 3) Har du inte slånbär går tranbär, rönnbär eller havtorn lika bra. De spritindränkta bären som blir över kan, efter ha blandats med mer socker, användas till glass eller ätas med grädde. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. 5 dl frostnupna slånbär, tranbär, rönnbär eller havtorn 37 cl renat eller vodka 3-4 dl florsocker Fyll en vidhalsad flaska med bär och socker, börja gärna med den mindre mängden. Fyll på med sprit så att vätskan står över bär och socker. Efter några månader silas spriten av och hälls på flaska.
Slånbär Slånbärslikör
|
|