|
|
Fruktbröd
Fruktbröd
3 dl mjölk, el. vatten
50 g jäst
0,5 dl bröd sirap
0,5 dl flytande margarin
1 tsk salt
1 msk pomerans(er), torkad, mald el. hackat apelsinskal
250 handfull torkad blandad frukt, t ex. russin, aprikoser
2 dl grahamsmjöl
Värm upp mjölken/vattnet till ca 35°. Smula ned jästen i en skål och tillsätt den varma vätskan. Blanda i sirap, margarin, salt och pomeransskal.
Hacka den torkade frukten i små bitar och blanda ned den i degen tillsammans med grahamsmjöl. Tillsätt därefter mjölet, litet i sänder tills degen släpper skålens kanter.Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Strö ut lite mjöl på bakbordet och knåda degen smidig. Forma den till ett bröd som läggs på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200° och grädda brödet på nedersta falsen i ca 45 minuter. Lägg en bit aluminiumfolie över brödet efter halva gräddningstiden, så att det inte blir för mörkt.
Pensla brödet med vatten när det är färdiggräddat och låt svalna övertäckt på en plåt
|
|