|
|
Jättebalsamin med getost
Jättebalsamin (Impatiens glandulifera)
Jättebalsamin är en frodig ogräsväxt, växer vilt lite här och där.
Dess stjälk har en kraftig smak och kan användas på samma sätt som bladselleri.
Bladen har en smak av vitpeppar och blommorna en milt söt smak.
Du kan servera jättebalsamin till exempel till rökt fisk och kalla kötträtter.
4 personer
4 stjälkar från jättebalsamin
0,5 näve blommor från jättebalsamin
8 blad från jättebalsamin
100 g getost
4 msk mjölk
havssalt
svartpeppar
2 msk solrosfrön eller andra frön eller nötter
1 dl socker
1 citron
2 dl vatten
Gör så här
•Tvätta och torka örterna noggrant.
•Pressa saften ur citronen och riv 1/8 av citronskalet till getostfyllningen.
•Rör getost, mjölk och rivet citronskal till en jämn massa och krydda med havssalt och peppar.
•Rosta solrosfröna i ugn i 180 °C i 10 minuter.
•Bryn sockret i en panna tills det har fått en gyllenbrun färg och tillsätt vatten och citronsaft. Låt koka upp. Blanda ned fröna.
•Skala balsaminstjälkarna på samma sätt som rabarber och skär dem i bitar.
•Lägg upp ingredienserna på en tallrik och servera!
|
|