Rödbetspaj med rostade solroskärnor
Fyllning: 4 normalstora färska rödbetor 200 g fetaost 2 dl gräddfil eller naturell yoghurt 1 ägg ½ msk flytande honung ½ tsk torkad timjan ½ tsk grovmalen svartpeppar 2 dl riven ost att strö över solroskärnor att strö över
Pajdeg: 3 ½ dl vetemjöl 150 g rumstempererat smör 1 msk potatismjöl 1 msk vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Koka rödbetorna i 20–30 minuter tills de har blivit mjuka. Låt svalna och skala, skiva rödbetorna tunt.
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta ihop till en deg. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den. Fodra insidan av en pajform med degen och skär av överhängande deg. Nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i kylen i 20 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Smula sönder fetaosten och blanda samman med gräddfil, ägg, honung och kryddor. Fördela rödbetsskivorna över pajbottnen, täck med fetaostblandningen och toppa med den rivna osten. Grädda i cirka 30 minuter tills pajen fått fin färg.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna och strö dom över den färdiga pajen. Servera tillsammans med sallad!
Rödbetor
|