Solrosskott och solrosgroddar
Solrosgroddar - späda skott från solrosfrön är milda i smaken, krispiga och goda att använda i sallader eller på smörgåsar.
Använd dom råa, wooka, fräs hastigt, eller använd i soppor och grytor.
Man använder hela skotten.
Solrosskott finns bland grönsaker och sallader i affären, men det är roligare att grodda/spira, själv.
Så här groddar du solrosfrön
- Lägg hela solrosfrön i en skål med vatten.
- Skölj sedan fröna under rinnande vatten.
- Lägg tillbaka fröna i glasburken med vatten och låt stå över natten.
- Häll sedan av vattnet och grodda i burken utan vatten. (Det kan ta ett par dagar) Skölj då och då med vatten för att hålla fröna fuktiga.
- När du kan ana groddarna fyller du en bricka med ca 2 cm odlingsjord och sprider ut fröna där på.
Tryck ned dem en aning men täck inte med jord och vattna. Lägg vått hushållspapper och plast ovanpå för att förhindra uttorkning.
- När papperet lyfter är det dags att ta bort papper och plast.
- Låt stå ljust och spira tills de blir lagom höga (ca 5-10 cm).
Håller i kylen i upp till en vecka.
Man kan ta skalade har jag hört, praktiskt för då sitter inte skalet kvar på bladen.
Solrosgroddar
|