|
|
Kokt kalv med grön sås
4-6 portioner
1 kg benfri kalvstek
ca 2 liter vatten
1 msk salt
1 köttbuljongtärning
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
8 vitpepparkorn
2 stjälkar blekselleri, i grova bitar
2 morötter, igrova bitar
1-2 gula lökar, i grova bitar
1 liten purjolök, i grova bitar
Grön sås:
1.5 dl grovhackad bladpersilja
1.5 dl grovhackad
färsk basilika
(några färska myntablad)
5 sardellfiléer i olja
1 msk medelstora kapris
2 vitlöksklyftor, hackade
ca 1.5 dl riktigt god olivolja
lite citronsaft
salt och peppar
Så här gör du:
Sätt en köttermometer i kalvstekens mitt. Koka upp vatten, salt och buljongtärning i en stor kastrull. Lägg i köttet. Skumma väl. Tillsätt lagerblad, timjan och vitpepparkorn. Låt sjuda under lock i 45 minuter. Lägg i grönsakerna och låt sjuda tills termometern visar 68 grader, i ca 15 minuter. Blanda alla ingredienserna till såsen utom olivoljan till en jämn smet i en matberedare. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor. Servera dem med såsen och de kokta grönsakerna.
|
|